Začetek zbiranja podpisov za vpis pravice NE BITI REVEN v Ustavo Republike Slovenije

23. 03. 2018 ob 07:15

Solidarnost je na spletnem mestu solidarnik.si začela z zbiranjem podpisov podpore za vpis pravice NE BITI REVEN v Ustavo Republike Slovenije.

V letu 2016 je bilo 371.000 državljanov in državljank Slovenije izpostavljenih tveganju socialne izključenosti, od teh jih je 280.000 živelo pod pragom revščine. Za številkami se skriva realna beda realnih ljudi, ki živijo tukaj in zdaj, med nami. 

Živimo v družbi, v kateri nekateri zase zahtevajo več, medtem ko drugi nimajo niti malo. V zadnjih letih imamo spet rekordno gospodarsko rast, podjetja spet ustvarjajo dobičke, plače se nekaterim dvigujejo, ob tem pa vsak peti prebivalec živi v hudi stiski. Govorimo o novem napredku, medtem ko tisoči ostajajo zadaj. Pobegla vlada naroča neznosno drage makete in plačuje milijone za svetovalne pogodbe, hkrati pa prejemamo pozive k donacijam, s pomočjo katerih humanitarni delavci preprečujejo deložacije upokojenk in upokojencev.

Zato smo se odločili, da sprožimo peticijo, s katero bomo zahtevali spremembo Ustave Republike Slovenije in vanjo jasno zapisali, da v Sloveniji revščine ne sme več biti. S peticijo želimo tudi vzpodbuditi diskusijo, v kakšni državi želimo živeti. Naša vizija je jasna: Slovenija naj postane družba, v kateri se zavedamo, da je sreča posameznika omejena in pogojena s srečo vseh ljudi, družba, ki ohranja močno in trajno socialno vez v skupnosti, ki si prizadeva za delovanje in blaginjo vseh svojih članov in je odporna na polarizacijo in spopade. Družbo v, kateri presegamo klasične ideološke delitve na podlagi spoznanja, da se mora današnje globalno tekmovanje zamenjati z globalno solidarnostjo. Samo na tak način lahko izkoreninili revščino, obvarovali okolje, omogočili, da vsak posameznik lahko postane koristen člen družbe.

Peticija je objavljena na spletni strani solidarnik.si.
 Nazaj na vse objave