Začetek postopkov za skupinsko odškodninsko tožbo proti državi zaradi oškodovanja upokojencev

01. 06. 2018 ob 12:00

V ​stranki Solidarnost menimo, da niz zgrešenih dejanj slovenske politike  ne omogoča zaključnih dogodkov z visokimi besedami in mahanjem z zastavicami. Številni ljudje so razočarani nad oškodovanji, korupcijo in krivicami naše družbe, zato se mora politika izkazati z dejanji in ne s protokolarnimi dogodki.

V stranki Solidarnost tako ne bomo organizirali zaključnega dogodka, ampak nadaljujemo z bojem za pravice drugorazrednih državljanov – upokojencev – s skupinsko tožbo proti državi. V tožbi bomo zahtevali, da država povrne oškodovancem s krivičnim količnikom nacionalizirani del rente - pokojnine, ki so si jo upokojenci zaslužili in vplačali v vsej delovni dobi.

V tožbi bomo tudi zahtevali, da naj država ​pri obravnavi upokojencev uporabi enake kriterije, kot so se uporabili v primeru vračanja nacionaliziranega premoženja cerkvi.

Tako nadaljujemo korake do odprave drugorazrednega položaja upokojencev, ki smo jih pričeli s pobudo za oceno ustavnosti ZPIZ 1 in 2 za odpravo krivičnih količnikov in s pozivom  varuhinji  človekovih pravic, da se pridruži pobudi za ustavno presojo. ZPIZ 1 in 2 sta namreč po našem mnenju v nasprotju z ustavnimi določili o socialni državi in z mednarodnimi konvencijami o človekovih pravicah.

Več kot 100.000 upokojencem je bilo z izračunom izredno nizkih pokojnin in dejansko nacionalizacijo dela njihovih pokojnin odvzeto dostojanstvo in ustavne pravice.

Stranka Solidarnost poziva vse, ki občutijo to krivico, da pošljejo kontaktne podatke za uvrstitev v kolektivno tožbo. V stranki Solidarnost bomo zahtevali odškodnino in popravke storjenih krivic. Svoje podatke s številko pokojninske odločbe nam pošljite do 10. junija 2018 na e-pošto stik@solidarnost.si.

 

​SOLIDARNOST, ZA PRAVIČNO DRUŽBO​

 


 

»Čas je za novo orientacijo!«

Srečko Kosovel

 Nazaj na vse objave