Težava ni v javni podobi trgovinskih sporazumov, temveč v njihovi vsebini

18. 11. 2014 ob 19:23

Solidarnost, kot aktivna članica Koalicije proti tajnim sporazumom, vabi vse državljane na tiskovno konferenco, ki bo ta četrtek, 20.11., ob 11.15 uri, pred poslopjem predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Breg 14 v Ljubljani. Člani koalicije bomo podrobneje pojasnili, zakaj smo zavrnili povabilo na srečanje z Lutzom Guellnerjem, in predstavili naša pričakovanja glede nadaljevanja pogajanj o trgovinskih sporazumih TTIP, CETA in TiSA.

Predstavništvo Evropske Komisije v Sloveniji je članice Koalicije proti tajnim sporazumom nedavno povabilo na neformalni sestanek z Lutzom Guellnerjem, namestnikom vodje enote za informacije, komuniciranje in civilno družbo iz Generalnega direktorata Evropske komisije za trgovino. Vabljene organizacije smo vabilo zavrnile, saj smo, glede na pretekle delo Komisije na področju mednarodnih trgovinskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA ocenile, da gre zgolj za poskus izboljšanja javne podobe teh sporazumov in ne za odpravo njihovih spornih vsebin. Zato smo z dopisom zavrnile udeležbo na sestanku in komisijo pozvale, naj prekine pogajanja in sprejem trgovinskih sporazumov TTIP, CETA, TiSA.
Hkrati bomo predstavili nedavno objavljeno študijo, ki ugotavlja, da bo TTIP imel negativen učinek na gospodarsko rast in delovna mesta v Evropski uniji.

Evropska Komisija se v svojih napovedih o ekonomski rasti, ki naj bi jo prinesel TTIP sklicuje na študijo, katere metodologija je bila v preteklosti predmet številnih strokovnih kritik. Kot odziv na te kritike je raziskovalec Jeronim Capaldo, pripravil študijo, ki temelji na metodologiji Združenih narodov in ugotavlja, da bo TTIP vodil v ekonomsko dezintegracijo in izgubo delovnih mest v EU.Nazaj na vse objave