Stališče stranke Solidarnost glede Palestine

11. 05. 2018 ob 18:44

  1. Za priznanje Palestine smo se zavzeli v svojem ustanovnem programskem dokumentu in vse odtlej proaktivno delovali za njeno priznanje. Slovenska oblast je v tem mandatu držala fige v žepu in v trenutku, ko bi bilo priznanje za okupirane in izgnane Palestince in Palestinke najbolj koristno, jim je znova  obrnila hrbet.

  2. Proti Izraelu je potrebno uvesti sankcije in pri njih vztrajati do tedaj, da ne sedejo nazaj za pogajalsko mizo z legitimnimi predstavniki palestinskega naroda. Sankcije morajo biti v prvi vrsti politične (diplomatske) in gospodarske, spodbuditi pa je potrebno partnerske države v EU in širše, da se jim pridružijo. Slovenija ni močan igralec na mednarodnem odru, lahko pa bi bila načelen.

  3. Zavzemamo se za polno uveljavitev označevanja  izdelkov, ki prihajajo  z zasedenih ozemelj in obenem okrepiti  (SI in EU) humanitarno in drugo pomoč Palestincem.

  4. V Varnostnem svetu je težko doseči preboj, ker ZDA kontinuirano blokirajo vsak poskus obsodbe in sankcioniranja izraelskih oblasti. To pomeni, da je potrebno okrepiti pritisk na partnerske države članice EU in druge države, ki ne morejo več mirno opazovati izraelskega nasilja nad Palestinci, da posežejo po močnejših ukrepih (sankcije), s katerimi bi Izrael prisilile, da se odpove nasilju v Gazi in na drugih okupiranih palestinskih ozemljih, preneha z gradnjo nelegalnih naselbin in se umakne na meje kot jih določa mirovni sporazum.

  5. S projektom rehabilitacije otrok iz Gaze je potrebno nadaljevati in premisliti o dodatni humanitarni pomoči za Palestince na zasedenih ozemljih, kakor tudi za palestinske begunce, ki že desetletja živijo v sosednjih državah.

  6. Pomembno je, da slovenske institucije in slovenski predstavniki v evropskih institucijah dosledno opozarjajo in protestirajo proti projektom, od katerih ima koristi izraelska vojska oziroma kakršna koli izraelska institucija, ki je vpletena v nasilje nad Palestinci.

  7. Kritike ravnanj države Izrael ne moremo šteti za antisemitizem; zavzemanje kritičnega stališča do nasilja nad civilisti, do okupacije, do politik apartheida, ki ga nad Palestinci izvaja izraelska država, je dolžnost slovenskih institucij, ki morajo slediti slovenskim zakonom, slovenski ustavi in mednarodnim konvencijam. V Solidarnosti seveda odločno zavračamo vsakršni antisemitizem, zavzemamo se za kaznovanje zanikovalcev holokavsta, poskrbeti želimo,  da se bodo slovenske državljanke in državljani judovskega porekla počutili sprejete  in enakopravne, da bodo mogli negovati kulturne in verske tradicije in izročila. Takšna skrb in naklonjenost  pa nima nič skupnega z našo odločno kritiko potez izraelske države. Podpora žrtvam izraelske agresije, podpora mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu, obsodba pobojev nedolžnih civilistov, obsodba kraje palestinskega ozemlja in obsodba kršitev.


 

»Čas je za novo orientacijo!«

Srečko Kosovel

 Nazaj na vse objave