Stališče stranke Solidarnost do ilegalnega bombardiranja Sirije

16. 04. 2018 ob 11:48

Podpora vojnim dejanjem ZDA, Velike Britanije in Francije, ki jo izrekata Cerar in Erjavec, je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije.

V stranki Solidarnost odločno nasprotujemo ilegalnemu bombardiranju Sirije. V stranki Solidarnost smo ogorčeni nad hlapčevsko podporo predsednika vlade in predsednika SMC Mira Cerarja ter zunanjega ministra Karla Erjavca novemu brezglavemu destabiliziranju Sirije (in s tem Evrope).

Opozarjamo na 124. člen Ustave Republike Slovenije, ki govori o tem, da državna politika na področju varnosti izhaja predvsem iz mirovne politike in kulture miru in nenasilja. Torej je podpora ilegalnemu vojnemu dejanju v neposrednem nasprotju z Ustavo Republike Slovenije. Oba omenjena sta torej zrela za ustavno obtožbo.

Podpora bombardiranju Sirije je zato podpora destabilizaciji Slovenije.  Začudeni smo nad tem, da se v dvostranskih odnosih s Hrvaško oba omenjena zavzemata za spoštovanje mednarodnega prava, ko gre za metanje bomb na drugo državo, pa so dovoljena vsa sredstva.

V Solidarnosti smo začudeni nad tem, da se posamezni predstavniki oblasti, brez ustrezne podpore ljudstva (ali pa vsaj državnega zbora), izrekajo v prid vojaškim intervencijam. Prepričani smo, da velika večina Slovenk in Slovencev nasprotuje vojnemu hujskaštvu posameznih predstavnikov oblasti.

Seveda absolutno nasprotujemo kakršni koli uporabi kemičnega orožja. Država, ki uporabi kemično orožje, mora biti sankcionirana. Vendar je ukrepanje proti njej možno zgolj in samo na podlagi nedvoumnih dokazov ter na podlagi odobritve varnostnega sveta Združenih narodov. Bombardiranje Sirije je bilo izvedeno, preden so bili predstavljeni dokazi in brez odobritve Varnostnega sveta in je zato nelegalno. Spominja na začetek vojne proti Iraku, ki je trajno destabiliziralo regijo, povzročilo milijone žrtev in nepreštevno množico beguncev.

V Solidarnosti gremo na letošnje državno-zborske volitve za to, ker želimo v politični prostor dosledno vpeljevati načela miroljubne politike. Zavzemamo se za to, da se odpre javna razprava o smiselnosti nadaljnjega vztrajanja Slovenije v zvezi NATO, ki naj se zaključi s ponovnim glasovanjem ljudstva. V Solidarnosti bomo na takem izrekanju absolutno zagovarjali izstop iz zveze NATO, razen če se bo le-ta reformirala v dejavnik miru, stabilnosti in mednarodne solidarnosti – za kar pa trenutno ni nobenih realnih znakov.

 


 

»Čas je za novo orientacijo!«

Srečko Kosovel


Nazaj na vse objave