Solidarnost je s Katalonijo!

28. 03. 2018 ob 14:19

Ko je postalo očitno, da se niti evropske niti slovenske državne institucije (nenačelni predsednik države, neoperativna vlada, vedno glasni zunanji minister ter državni zbor z neučinkovitimi parlamentarnimi strankami) ne bodo odzvale na krivični pregon nekdanjega katalonskega voditelja Charlesa Puigdemonta, ki so ga pred dnevni priprli v Nemčiji, smo v Solidarnosti odločeni, da ne pozabimo katalonskega boja.

Obsojamo represijo španske države proti katalonskemu narodu in proti demokratično izvoljenim katalonskim voditeljem.

Kataloncem in Katalonkam izrekamo solidarnost in podporo!

Pozivamo sodržavljanke in sodržavljane, da se s protestom obrnejo na španske, slovenske, nemške in evropske institucije in zahtevajo izpustitev​ predsednika Puigdemonta ter drugih​ katalonskih političnih zapornikov ​v​ španskih zapor​ih​.

Demokratično in miroljubno zavzemanje za samoodločbo ni zločin. Zločin je zatiranje svobode.​ Zločin je molk Evrope. Zločin je molk Slovenije.

Po osemdesetih letih se zgodovina ponavlja. Leta 1940 so nacisti ujeli katalonskega voditelja Lluísa Companysa na begu v Franciji in ga predali fašistični Španiji, kjer so ga mučili in po enournem sojenju obsodili na smrt. Katalonci niso pozabili in tudi mi ne pozabljamo zločinov evropskih fašizmov.

Per Catalunya!Nazaj na vse objave