Slovenija naj prizna Katalonijo

28. 10. 2017 ob 12:26

Stranka Solidarnost je 28. oktobra 2017 pozvala slovenske oblasti, naj nemudoma začnejo postopke za priznanje Republike Katalonije kot neodvisne države.

Španija je s surovim pretepanjem volilk in volilcev, z zavračanjem dialoga s katalonskimi oblastmi, s poskusom razpustitve demokratično izvoljenih institucij ter z grožnjo, da bo prevzela nadzor tudi nad poročanjem medijev, izgubila legitimnost, da ohrani kakršno koli oblast v Kataloniji.

Slovenija ne sme dopustiti, da brutalna sila zagospoduje nad pravico naroda do samoodločbe. Prav tako moramo zaščititi manjše narode in tudi lastno državo pred barbarskim ravnanjem velikih narodov, ki smo mu sedaj priča v Španiji. Ravnanje Rajoyeve vlade je grožnja tudi za nas. Lahko postane precedenčni primer, kako močnejši evropski "partnerji" vsilijo svojo voljo šibkejšim.

In, nenazadnje, Slovenija ne sme izdati lastnih korenin: naša država se je vzpostavila na podlagi neodtujljive pravice narodov do samoodločbe in tudi za to, ker nismo več pristali na nedemokratično prevlado večjih narodov v nekdanji Jugoslaviji,« je zapisala naša stranka v javnem pozivu.Nazaj na vse objave