Shod proti rasizmu in fašizmu

Kdaj: 19. 03. 2016 ob 16:00
Kje: Kongresni trg, Ljubljana

Dragi prijatelji, drage prijateljice demokracije, vabimo vas na

SHOD PROTI RASIZMU IN FAŠIZMU

Organizacije, kolektive in posameznike pozivamo, da pristopijo k pozivu in se aktivno vključijo v pripravo demonstracije. Pišite na d10.ljubljana@gmail.com

OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Številne evropske protirasistične in protifašistične organizacije in mreže pozivajo na Mednarodni dan akcije proti rasizmu in fašizmu za soboto, 19. marca. Pozivu k ustavitvi rasističnih napadov na begunce, Muslimane, Jude in migrantske delavce se pridružujemo tudi v Ljubljani ter pozivamo na demonstracijo proti rasizmu in fašizmu, ki bo 19. marca.

Vlada Republike Slovenije obravnava begunce_ke in migrante_ke kot varnostno grožnjo in ne kot ljudi, ki so v skrajni stiski in potrebujejo našo zaščito, pomoč in solidarnost. S strašenjem, da bo drugače Slovenija izključena iz Schengena, da bo postala begunski žep in da je treba zaščititi državljanke in državljane Slovenije, uveljavlja militarizacijo meje, postavlja rezalno žico, bežečim pred nasiljem in revščino pa naproti pošilja oboroženo vojsko in policijo in uveljavlja samovoljo v postopkih njihove obravnave. Zaradi takšne politike uvajanja izrednih razmer med prebivalstvom naraščajo strahovi, nestrpnost in nerazumevanje za položaj begunk_cev in migrantk_ov.

Od začetka preusmeritve tako imenovane balkanske poti čez Slovenijo so ukrepi Vlade Republike Slovenije izraz skrajnega nacionalnega egoizma. V popolni odsotnosti načela solidarnosti, ki bi moralo veljati v mednarodnih odnosih, znotraj Evropske unije, znotraj posamičnih držav, da ne govorimo o popolni odsotnosti solidarnosti z ljudmi, ki bežijo pred vojnim, ekonomskim in socialnim opustošenjem, sta vlada Republike Slovenije in njen premier začela aktivno zagovarjati pristop najbolj avtoritarnih vzhodnoevropskih vlad, na čelu z Orbanovo vlado na Madžarskem. Premier Cerar je tako postal ponosen in najglasnejši zagovornik ideje, da se zapre makedonsko grško mejo in Grčijo spremeni v svojevrstno karanteno (oz. begunski žep, kot bi dejala vlada), s čimer bi se znebili lastne odgovornosti in sočlanico EU prisilili, da potisne bežeče ljudi v morje, da torej izvede zločin proti človečnosti. Slovenska vlada je tako postala goreča izvajalka in zagovornica politike nacionalnega egoizma in enostranskih rešitev, ki vodi v dezintegracijo EU, vključno z ukinitvijo verjetno najpomembnejše pridobitve evropske integracije, svobode gibanja. Še več, Slovenijo je zasidrala med tiste države, ki prezirajo vrednoto varovanja človekovih pravic kot ključnega gradnika EU.

Vlada in večina drugih strank z orbanizacijo begunske politike podpihujejo požar rasistične in ksenofobne histerije v družbi. Kot kažejo številni primeri iz zgodovine, rasizem, ksenofobija in fašizacija družbe potekajo tako, da se brezpravne populacije razčloveči, obravnava kot brezimno maso in agresorja. Točno to počne večina vladajoče politike, ko za begunce_ke in migrante_ke trdi, da so kulturno nekompatibilni, da jih je potrebno usmerjati z rezalnimi žicami, zastraševati z vojsko in omejevanjem človekovih in socialnih pravic.

Klimo sovraštva še razpihuje največja opozicijska stranka SDS z odkrito rasističnimi pozivi proti beguncem_kam in migrantom_kam in ki je na nedavnem shodu njenih simpatizerjev in vidnih politikov v Šenčurju izrazila svoj pravi revanšistično fašističen značaj. Po javno mnenjskih raziskavah bi to stranko danes volila večina volivcev.

Zaradi dehumanizacije beguncev_k, migrantov_k tone Slovenija v spiralo rasizma, ksenofobije in avtoritarizma, če ne celo fašizma. Zato pozivamo na demonstracijo proti rasizmu in fašizmu, ki bo v 19. marca v Ljubljani. Na njej bomo zahtevali, da vlada takoj spremeni begunsko in mejno politiko in sicer tako, da opusti škodljivo in uničujoče načelo nacionalnega egoizma in jo utemelji na načelu solidarnosti in zaveze spoštovanja človekovih pravic.

Konkretno bomo zahtevali:

- umik vojske z meje;
- razveljavitev spremembe zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila;
- konec samovoljnih postopkov na meji;
- umik rezalne žice z meje;
- umik slovenskih policistov iz Makedonije;
- oblikovanje in uveljavitev politike sprejemanja beguncev_k in njihovega vključevanja v družbo;
- prenehanje vračanja beguncev_k in migrantov_k, ki jih prestrežejo ladje NATO pakta, v Turčijo;
- legalizacijo delovne migracije iz ti. tretjih držav;
- ukinitev diskriminacije migrantskih delavcev iz tretjih držav;
- aktivno nasprotovanje tako imenovani zasilni zavori, ki omogoča izključitev državljanov drugih držav članic EU iz sistema socialne varnosti in ki je del kompromisa med Evropsko komisijo in vlado Davida Camerona;
- promoviranje politike mirnega razreševanja sporov in umik vojske iz vojnih območij po svetu;
- politično odgovornost za izbris in sprožitev kazenskih postopkov proti odgovornim za izbris;
- v šolo vnesti več vsebin, ki opozarjajo na zločinskost diskriminacije in zagovarjanja nacionalne ali rasne superiornosti;
- prepoznanje večkulturnega značaja slovenske družbe in konkretne vzpodbude za gojenje večkulturnosti.

Duh rasizma, ksenofobije in fašizma, ki ga je iz steklenice spustila vlada Mira Cerarja ter populistična desnica, ogroža vsakega svobodoljubnega posameznika in posameznico. Zato vsi na demonstracijo proti rasizmu in fašizmu, ki bo 19. marca ob 16.00 v Ljubljani!