Ruplove izjave so nevarno vojno hujskaštvo

22. 06. 2017 ob 09:12

Solidarnost poziva vrh slovenske politike, da se odločno opredeli do nevarnega vojnega hujskaštva bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Rupel je namreč za medije izjavil, da »mora Slovenija v Piranski zaliv postaviti svojo ladjo Triglav in kupiti še nekaj novih, ki bi branile slovenske teritorialne vode«. Rupel je za težave pri reševanju mejnega spora hkrati obtožil tudi vse Slovenke in Slovence, ki dopust preživljajo v sosednji državi in s tem »žrtvujejo državne interese«.

V Solidarnosti odločno obsojamo vojaško reševanje mejnega spora, ki ga predlaga nekdanji minister. Edina rešitev je pravična in odgovorna skrb za interese ljudi na obeh straneh meje, ne pa za politikantske interese tega ali onega strankarskega aparata ali posameznika bodisi v Sloveniji ali na Hrvaškem.

Prav tako je nesprejemljivo, da nekdanji minister za neuspehe slovenske diplomacije – katere pomemben del je bil tudi sam – krivi državljanke in državljane oziroma njihove povsem zasebne odločitve o tem, kje bodo preživeli dopust. Slovenke in Slovenci niso izdali svoje države, ampak je to storila obstoječa slovenska politična elita, s tem ko je skrbela predvsem za interese peščice posameznikov na vrhu družbene piramide.

Dimitrij Rupel se tudi spreneveda, ko pravi, da država mora braniti mejo in da tudi slovenske ribiče nadlegujejo hrvaške ladje. Kot bivši minister bi seveda moral vedeti, da državne meje nadzoruje policija in da vsako pošiljanje vojaških ladij na mejno območje pomeni neposredno izzivanje vojaškega konflikta s sosednjo državo.

Opozarjamo na dejstvo, da so Ruplove izjave množično povzemali balkanski mediji. S tem je bila vrvica za nevarno podžiganje - morda tudi fizičnih - incidentov med dvema državama že prižgana.

Zato pričakujemo, da bo vrh slovenske uradne politike obsodil izjave bivšega zunanjega ministra in se od njih odločno distanciral.Nazaj na vse objave