Razprodaja Slovenije in Aerodrom Ljubljana

28. 08. 2014 ob 22:38

Stranka Solidarnost odločno nasprotuje prodaji večinskega državnega deleža Aerodroma Ljubljana in podpira iniciativo za sklic izredne seje DZ, vezane na obravnavo prodaje Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenija. Za izhod iz krize Slovenija nujno potrebuje sanacijo opustošenega slovenskega gospodarstva in njegovo prestrukturiranje. Ta proces mora temeljiti na strateških prednostih, ki jih naša država ima v naravnih virih, geografskem položaju in relativno dobro strokovno usposobljeni delovni sili.

Slovenija bi morala izkoristiti svoj geografski položaj in postati logistična točka evropskega pomena. Kar je možno le, če ohrani lastništvo in razvija vse vrste logistične infrastrukture, ki morajo biti v funkciji razvoja celotnega gospodarstva. Take ključne, strateške vloge Aerodroma Ljubljana ne more zagotoviti privatni lastnik.

Prodaja Aerodroma Ljubljana podjetju Fraport, ki je v 57 % lasti dežele Hessen pa nedvomno kaže, da bo Slovenija svojo enkratno logistično prednost predala v roke tuji državi, kar ocenjujemo za nespametno potezo.

Vlada Alenke Bratušek je v svojem kratkem mandatu le sledila in izvajala politiko nepremišljene razprodaje Slovenije , za katero so se dogovorile štiri stranke poprejšnje vlade Janeza Janše. Seznam 15 podjetij za prodajo je določila, ne da bi pripravila celovito, objektivno, strokovno oceno strateškega pomena teh podjetij za nacionalno gospodarstvo.

Še zlasti to velja za Aerodrom Ljubljana, ki ima izdelan podroben načrt razvoja za obdobje 2014 – 2040 , z jasno in uresničljivo razvojno vizijo ter upoštevanjem najmanjših možnih vplivov na okolje in okoliško prebivalstvo.

Poteze Alenke Bratušek vzbujajo sum, da gre za neodgovorne odločitve, na trenutke pa se zdi, da gre morda tudi za načrtno škodovanje interesom države in državljanov Slovenije.

Nova koalicija nastajajoče vlade Mira Cerarja se do teh škodljivih odločitev ni opredelila. Kako bi tudi se, saj sta dve stranki sedanje koalicije sodelovali in soglašali z njimi v prejšnji. Novi mandatar pa je izrazil mnenje, da bi eventualna ustavitev postopkov prodaje, ki so že v teku, škodovala kredibilnosti države. Kako prozorno opravičilo! Bi morali prodati vse, na kar je po diktatu EU neodgovorno pristala bivša vlada?

Kakšna bo kredibilnost države Slovenije po izgubi njene ekonomske suverenosti  je očitno manj nepomembno , ker politika že lep čas ni več odgovorna svojim volivcem in davkoplačevalcem , ki jo vzdržujejo. Morda jo bo doletela le kazen, da na naslednjih volitvah ne bo dobila podpore svojih volivcev.Nazaj na vse objave