Poziv varuhinji človekovih pravic za začetek postopka za oceno ustavnosti ZPIZ 1 in 2

Kdaj: 16. 05. 2018 ob 13:00
Kje: Dunajska cesta 56, Ljubljana
 

Delegacija kandidatov in kandidatk stranke Solidarnost bo predstavila poziv Varuhinji človekovih pravic gospe Vlasti Nussdorfer, da skladno s 23. a  členom Zakona o Ustavnem sodišču in 9. členom ter 26. členom Zakona o varuhu človekovih pravic prične postopek za oceno ustavnosti Zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju 1 in 2, ker ne izpolnjujeta določil 50. člena Ustave RS v prvem in drugem odstavku o pravici do socialne varnosti. 

Pokojnine se realno znižujejo, v nasprotju s plačami in v nasprotju s pričakovanji denacionalizacijskih upravičencev. Tako zakona ne samo povzročata neenakost in uvajata kategorijo drugorazrednih državljanov, kar predstavlja kršitev 14. člena Ustave RS, ampak tudi neposredno povzročata socialno ogroženost več kot 100.000 državljanov s statusom upokojenca.

Poziv bomo po predstavitvi javnosti izročili Varuhu človekovih pravic.

Dogodek je skladen z maksimo naše kampanje in naše stranke: Ne mahamo z zastavicami in ne spuščamo balončkov; ne pajdašimo se z avtokratskimi tujimi politiki; ne sklepamo nepotistično-klientelističnih brezvsebinskih kvazilevičarskih koalicij; ampak  delujemo konkretno in v korist ljudi.

 


 

»Čas je za novo orientacijo!«

Srečko Kosovel