Podpora delavcem Luke Koper

04. 07. 2016 ob 12:35

V Solidarnosti podpiramo enotno zahtevo vodstva in delavcev Luke Koper ter Civilne fronte »Vstala Primorska – Vstani Slovenija«, da država kot lastnik tega strateško pomembnega podjetja ponudi jasne in verodostojne dokaze, da se lastništvo in organiziranost pri delovanju Luke Koper in gradnji drugega tira ne bosta spreminjala v škodo zaposlenih, slovenskega gospodarstva in slovenske države.

Luka Koper ob podpori ekonomske in logistične stroke vseskozi izpostavlja podatke, ki kažejo na to, da je sedanje poslovanje Luke Koper odlično in da ima podjetje tudi jasno vizijo nadaljnjega razvoja, ki vključuje tudi čim hitrejšo izgradnjo drugega tira ob razumni investiciji.

Sprašujemo se, ali ima tudi slovenska vlada takšno strategijo razvoja podjetja za skupno korist države Slovenije in vseh njenih prebivalcev ali pa nasprotno pri njihovih potezah v zvezi z Luko Koper prevladujejo drugi interesi, povezani z mednarodnim kapitalom in pohlepom domačih lobističnih mrež. Njihova argumentacija je namreč ves čas zelo spremenljiva, nepopolna, pojavljajo se zanje obremenjujoči dokumenti, ki kažejo na to, da so načrti za razkosanje Luke Koper realni in da teh načrtov ne vodi skupni interes.

Tako se ne moremo strinjati z izjavami nekaterih predstavnikov slovenske oblasti, ki pravijo, da upor Luke Koper predstavlja atentat na državo in da se država ne bo pustila podrejati diktatu delavcev. S kakšno lahkoto se omenja privilegije delavcev, ko pa vemo, da je prav na osnovi privilegijev nekaterih oblastnikov naša država pristala tam, kjer je. Ali res nihče od udeležencev na strani države ne prepozna in ne razume (ali noče razumeti), da tu niti ne gre samo za Luko Koper. Gre za borbo proti grobarjem Slovenije. Proti uničevalnim praksam, ki so poskrbele, da se je v preteklih 25 letih razprodala večina državnega, nekdaj družbenega gospodarstva, dobički pa so šli v roke izbranim klikam. Gre za upor proti kriminalcem v službi pošasti, ki razjeda našo družbo – neoliberalizmu, najslabši inačici kapitalizma.

Le kdaj vam bo jasno, da delo in plačilo nista privilegij, temveč pravica? Kdaj vam bo jasno, da ste vi tu zaradi nas in ne mi zaradi vas? Le kdaj vam bo jasno, da vas imamo dovolj, vas in vaših mahinacij?

Zato vse delavce in vse prebivalce v Sloveniji pozivamo, da podprete upor Luke Koper in zavzamete enako pokončno držo tudi v svojih okoljih.

Luka Koper, mi smo z vami!Nazaj na vse objave