Odziv Solidarnosti na revizijo računskega sodišča in prevaro s strani SD

21. 02. 2018 ob 07:15

Predsednik stranke Solidarnost Uroš Lubej je v ODMEVIH RTV Slovenija 20.2.2018 podal odziv na revizijo Računkega sodišča.

 

Ali ste sporni znesek 6000 evrov, ki vam jih je naložilo računsko sodišče, že vrnili?

Mi bomo v najkrajšem možnem času vrnili ne samo 6000 evrov, ampak vsa sredstva, ki so nam bila nakazana s strani državnega zbora.

Ali boste tudi ta sredstva nakazali humanitarnim organizacijam in katerim?

Seznama še nimamo, saj smo bili šele včeraj prek medijev seznanjeni z dokončno odločitvijo računskega sodišča. Z velikim veseljem pa bomo poskrbeli za to, da bodo sredstva prejeli tisti, ki jih najbolj potrebujejo.

Kako komentirate odločitev računskega sodišča? 

Stranka Solidarnost je sredstva iz Državnega zbora RS prejemala na podlagi Sporazuma o skupnem nastopu na volitvah. Državni zbor je leta 2014 od nas, preden nam je začel nakazovati mesečne dotacije, od nas zahteval pisno mnenje računskega sodišča. Mi smo to mnenje pridobili in ga predložili državnemu zboru. Državni zbor je ta dokument vzel za pravno podlago za nakazovanje sredstev naši stranki. Očitno pa je, da je bila pogodba, ki so jo pripravili v SD, volilna prevara nas in volilcev, in da je imel SD od samega začetka figo v žepu.

V Sloveniji očitno obstajata dve pravni državi: velike politične stranke, ki so neposredno vpletene v velike korupcijske afere, kot so na primer Janševa trgovina z orožjem, SD-jeva gradnja šestega bloka TEŠ, bančna luknja, nemoteno in še naprej prejemajo sredstva iz državnega proračuna. Najemajo kredite iz tujine in kopičijo velike dolgove oziroma ne plačujejo računov do slovenskih izvajalcev. In nikomur ne odgovarjajo, prejemajo pa milijonska sredstva! Stranka, ki pa zgolj spoštuje medsebojno pogodbo, pa prejme negativno mnenje in ostane brez sredstev za svoje delovanje.

Ali ni smešno, da v tej državi najboljši ljudje odhajajo iz politike. Ali ni žalostno, da so iz nje izgnani, še preden stopijo v njo? Stranka Solidarnost je izhajala iz množičnih protestov proti korupciji v tej državi. V njej so združena številna gibanja, a je bila že na prvih volitvah prevarana s strani stranke gospoda Židana. Židanovi so nam zagotavljali, da so sami sodelovali pri pripravi volilne zakonodaje in da bo financiranje zagotovo možno in zakonito.

Upam pa, da je razumljivo, zakaj teh sredstev nismo nakazovali že prej: če sta se dve ključni inštituciji v naši državi, parlament in računsko sodišče, leta 2014 sporazumeli, da je nakazovanje zakonito, smo mi seveda delovali v prepričanju, da so ta sredstva pridobljena zakonito in bi bilo nezaslišano, da bi ta denar takrat nakazovali v humanitarne namene.

Če sta se dve ključni inštituciji v naši državi, parlament in računsko sodišče, leta 2014 sporazumeli, da je nakazovanje zakonito, smo mi seveda delovali v prepričanju, da so ta sredstva pridobljena zakonito.

Odločitev o tem, da mi prejemamo denar, je torej sprejel državni zbor, na podlagi pisnega mnenja računskega sodišča. Nobenega razloga niti indica o nezakonitosti tega nakazovanja ni bilo, da so sredstva v nasprotju z zakonom.

Zakaj ste porabljali denar, ki ste ga prejeli od državnega zbora?

Mi smo seveda denar nehali porabljati v trenutku, ko se je pojavil prvi dvom o zakonitosti teh sredstev. Sredstva smo zamrznili, dokler se niso pravne nejasnosti tega primera razčistile, na žalost v našo škodo. Dejstvo pa je, da smo polni dve leti živeli v prepričanju, da nam denar pripada in smo ga v precejšnem delu porabili za projekte, s katerimi smo promovirali našo vizijo pravične, solidarne in transparentne družbe, v kateri ni prostora za korupcijo.

Lahko pojasnite v kakšnem razmerju ste s stranko SD po zadnjih parlamentarnih volitvah?

Vse skupaj je velika prevara stranke SD. Mi smo imeli (imamo) z njimi veljavno pogodbo o skupnem nastopu na volitvah! Ne samo da je stranka SD pripravila pogodbo, ki je sedaj očitno nezakonita v členih, ki zadevajo financiranje iz državnega zbora.  Stranka SD je po volitvah kršila prav vse določbe tega sporazuma. Morali bi se posvetovati z nami o vstopu v koalicijo, pa se niso. Morali bi nam dati možnost pri predlaganju kandidatov za ministrska mesta, pa nam je niso dali. In, kar je najhuje, v vladi bi morali uresničevati skupni predvolilni program. Uzakoniti bi morali možnost ljudske nezaupnice, se pravi odpoklica poslancev in županov, pa je niso, morali bi vpeljati učinkoviti mehanizme za odvzem premoženja nezakonitega izvora pa jih niso, morali bi urediti razmere v zdravstvu, pa jih niso. Za nas, kot socialno stranko, je stranka SD veliko razočaranje. Očitno je, da pri obstoječih politikih dana beseda in stisk roke ne velja popolnoma nič.

Celoten prispevek si lahko ogledate na MMC RTV Slovenija.Nazaj na vse objave