Odgovor na sprenevadanje Boruta Pohorja v zvezi s kazensko ovadbo stranke Solidarnost

10. 04. 2018 ob 19:46

V stranki Solidarnost odgovarjamo na izjavo g. Boruta Pahorja, ki so jo iz urada Predsednika Republike danes posredovali medijem. Dejstva, ki jih Borut Pahor ne predstavi, so naslednja:

  1. Vlada RS, ki ji je predsedoval Borut Pahor, je opravljala v skladu z Aktom o ustanovitvi družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) tudi vlogo skupščine tega podjetja. Se pravi, bila je najvišji organ tega podjetja in bi skladno z Aktom o ustanovitvi morala odločati o spremembi višine te investicije, vendar tega ni storila. Borut Pahor, kot predsednik skupščine, je torej opustil dolžno ravnanje glede te investicije. V ključnem letu 2009 se je vlada RS v vlogi Skupščine HSE sestala kar štirikrat, vendar se je ukvarjala z bistveno bolj minornimi zadevami, kot je enormno povišanje višine investicije v BLOK 6 TEŠ. Borut Pahor torej ne more zanikati svoje odgovornosti za investicijo v Blok 6 TEŠ.
  2. V izjavi za javnost izkazuje bivši predsednik vlade in sedanji predsednik republike Borut Pahor ignoranco do dejstva, da je Nadzorni svet HSE z odločitvijo o prevzemu starševske garancije prekoračil pooblastila in si prisvojil pristojnost skupščine HSE, torej vlade RS. Vlada je v tem primeru spet opustila dolžno ravnanje, ker ni potrdila ali spremenila dejanja Nadzornega sveta HSE.
  3. Nadalje Borut Pahor zavestno ignorira dejstvo, da  je bil z vplačilom avansa v višini milijonov evrov Alstomu dne 2. decembra 2009, to je v času njegove vlade, izpolnjen še drugi pogoj za začetek investicije v Blok 6 TEŠ. Za to da se je to zgodilo, je finančno ministrstvo pod vodstvom ministra Križaniča in na podlagi poziva gospodarskega ministrstva pod vodstvom ministra Lahovnika, izdalo soglasje za kratkoročno zadolžitev HSE. Torej absolutno drži dejstvo, da se je investicija v Blok 6 TEŠ pravno in dejansko pričela 3. decembra 2009, kar je definitivno v času, ko je bil Borut Pahor predsednik skupščine HSE in predsednik vlade RS. Neprestano zavestno ponavljanje polovične resnice "Projekt TEŠ 6 se ni začel in se ni končal v času vlade, ki jo je vodil Borut Pahor." ne bo spremenilo dejstva, da je tako imenovani "štartni datum " investicije v Blok 6 pogodbeno določen in pravno ugotovljen na dan 3. 12. 2009.
  4. Tudi če drži dejstvo, in to nedvomno drži, da so za investicijo odgovorni tudi drugi, bi moral tudi g. Pahor, skladno z načeli politične kulture in odgovornosti v politike, prevzeti odgovornost za škodo, ki je bila Sloveniji povzročena s projektom BLOK 6 TEŠ.


 

»Čas je za novo orientacijo!«

Srečko Kosovel


Nazaj na vse objave