Nacionalistični predsodki v izjavah Violete Tomič nedopustni

31. 08. 2014 ob 22:50

Verjamemo, da bo zaplet s hrvaško pisateljico Vedrano Rudan poslanka Združene levice, Violeta Tomič, znala rešiti in bo poplačala svoje dolgove, na katere je bila opomnjena. Ob tem v Solidarnosti ocenjujemo, da če so poslankini dolgovi njena zasebna stvar, takšna ne morejo biti njena javna obračunavanja, v katerih nedopustno ne samo žali hrvaško pisateljico, temveč uporablja splošne sovražne stereotipe in predsodke,  pripisuje balkanske navade in mentaliteto »južno od Kolpe«. Še posebej je to zaskrbljujoče, če do drugih narodov sovražni govor prihaja iz ust poslanke, ki pripada stranki, ki naj bi zagovarjala pravice manjšin in se borila, tako kot Solidarnost, za bratstvo ne le med ljudmi, ampak tudi med narodi. Če je bila večina slovenske javnosti ogorčena, ko je SDS leta 2011 na sovražen način zmerjala pripadnike manjšin s »trenirkarji«, potem podoben odziv pričakujemo tudi danes, ko Tomičeva z »balkanskim« opisuje razmišljanje južnih sosedov.

Ironično, poslanka prihaja iz Metlike in je rojena v Sarajevu, zato bi od nje pričakovali dozorelo spoznanje, da Kolpa ljudi in narode združuje in le razločuje. Predsodki nikoli ne pripomorejo k boljšemu sobivanju, nasprotno, so nevarni in poglabljajo nezaupanje. Takšna govorica je nedopustna v vseh primerih, škandalozna pa je, če prihaja iz ust poslanca Državnega zbora. Od politikov vendar pričakujemo senzibilnost in dosledno zavezanost politični omiki in spoštljivosti.

O tem, ali je poslanka  Združene levice vpletena v neobdavčeno plačevanje, naj presodijo pristojni organi, njena stranka pa naj premisli o posledicah neprimernih izjav. Cena za tovrstne izpade, ki širijo in poglabljajo predsodke in nezaupanje med narodi, še posebej, če prihajajo iz ust tako imenovane nove politike novih obrazov, je ponujeni odstop. K takemu koraku pozivamo v stranki Solidarnost in napovedujemo, da bomo imeli, tako kot doslej, ničelno toleranco do vsakogar, ki bo izražal predsodke, stereotipe in obračunaval s posamezniki in skupinami na tovrsten način.Nazaj na vse objave