Avtokratsko izčrpavanje sodelavcev in institucije - ministrica naj ukrepa!

05. 06. 2017 ob 11:45

V stranki Solidarnost že vrsto let z zaskrbljenostjo in ogorčenostjo spremljamo dogajanja, ki jih sproža rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič. Avtokratsko izčrpavanje sodelavcev in institucije, kakršno se dogaja na tej univerzi, se zdi tako ekstremno, da je zunanjim opazovalcem težko razumljivo, kako je mogoče, da ga akademska skupnost še vedno prenaša. Tudi zadnja medijsko odmevna sodba, s katero je prvostopenjsko delovno sodišče nedvoumno ugotovilo oz. potrdilo Marušičevo neverjetno žaljivo ravnanje, šikaniranje in spolno nadlegovanje podrejene sodelavke, bi rektorja v zrelih družbah že zdavnaj stalo njegovega položaja.

Posnetek pogovora s sodelavko kaže, da je Marušič ubral posebno strategijo za vplivanje nanjo kot volivko: s pozicije moči je s seksističnimi izjavami nanjo izvajal pritisk z namenom, da mu obljubi »volilno zvestobo«. Ker je sodelavka očitno ostala načelna, jo je kmalu doletela izredna odpoved, za katero je sodišče že pravnomočno ugotovilo, da je bila nezakonita. Ker se je rektor tudi v tem primeru, kot že v številnih preteklih primerih, ravnal po principu, »ali si moj/-a ali pa te ni«, sta morda tudi strah in mižanje ostalih sodelavcev delno opravičljiva.

Nikakor pa se ne more več sprenevedati ministrstvo, potem ko je že nekaj pravnomočnih sodb - in tudi ta zadnja prvostopenjska - nedvomno pokazalo, da je rektor ravnal nezakonito in neetično, in potem ko je tudi laiku jasno, da velik denar, ki je šel za namene pokritja odvetniških in sodnih stroškov, ni mogel biti namensko porabljen. Ministrico tako pozivamo, da nemudoma pozove rektorja k odgovornosti in k odstopu zaradi dokazanih neetičnih in nezakonitih dejanj ter realnega suma kaznivega dejanja zlorabe položaja, spolnega nadlegovanja in nenamenske rabe javnega denarja.

Prav tako v Solidarnosti podpiramo vsako pobudo, ki zahteva oziroma bo zahtevala rektorjev odstop. Pri tem ostro obsojamo sovražni govor, usmerjen na žrtve tega dogajanja, kakršno je bilo v nedavni Sobotni prilogi objavljeno pismo bralcev. Solidarnost za svobodno, ustvarjalno in akademsko univerzo ter nenasilno komunikacijo!

 

Marušičevo neverjetno žaljivo ravnanje, šikaniranje in spolno nadlegovanje podrejene sodelavke, bi rektorja v zrelih družbah že zdavnaj stalo njegovega položaja.Nazaj na vse objave