Izjava Solidarnosti ob referendumu o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

26. 11. 2015 ob 08:39

Jernej V. in Miha S. (polni imeni hranimo na sedežu stranke) sta istospolni par, ki že vrsto let živi v manjšem kraju na jugovzhodu Slovenije. Oba sta slovenska državljana, plačujeta davke, spoštujeta zakone in se udeležujeta volitev. Jernej je ateist, Miha je katolik. Kot veliko mladih parov želita tudi sama okronati svojo dolgoletno zvezo s poroko. Ker imata materialne in moralne pogoje – službi, varen dom, partnersko zaupanje – si želita ustvariti družino. Njuni znanci, istospolni pari v nekaterih bolj urejenih državah, na Irskem, v Argentini ali v Španiji, so v pogojih demokratične družbe, ki prisega na enakost, dobili možnost, da ustvarijo družine in za svoje otroke varen in ljubeč dom.

Ker se piše leto 2015 in ker vsi želimo, da se naša družba meri v vatlih človekovih pravic in zadovoljstva državljank in državljanov, ker želimo biti na strani najbolj naprednih in ne na strani tistih, ki omejujejo temeljne pravice in svoboščine, v Solidarnosti podpiramo novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Državljane in državljanke vabimo, da se udeležijo referenduma 20. decembra 2015 in obkrožijo ZA bolj vključujočo družbo, ZA več strpnosti, ZA enakost pred zakonom, ZA vse družine, ZA uvrstitev v krog najrazvitejših, najbolj demokratičnih družb.

Vsem prestrašenim, a dobromislečim nasprotnikom zakona polagamo na vest, da jim zakon ničesar ne jemlje. Še naprej se bodo poročali zaljubljeni, še naprej bodo pari ustvarjali družine, še naprej bodo babice in dedki ponujali zavetje za svoje vnučke. S strahovi in nestrpnostjo so napolnjena tista srca, ki nimajo prostora za sprejemanje sočloveka, tista srca, ki niso spoznala tesnobe in stiske istospolno usmerjenih otrok, otrok, ki skušajo zaradi svoje drugačnosti v visokem odstotku, kot to dokazujejo raziskave in statistika, napraviti samomor. Zato gre pri tem referendumu tudi ZA istospolno usmerjene otroke in mladostnike – da bodo mogli v ozračju bolj strpne šole in družbe postajati samozavestni ljudje s pravicami, ki pripadajo vsem nam.

Strpni ljudje drugačnost sprejemajo in ji želijo, da uresniči vse svoje talente, postane sprejeti del družbe, najde srečo, ljubezen, ustvari trajno zvezo in družino. S tem zakonom nihče ne izgubi, nasprotno, vsi pridobimo, ker postane slovenska družba bolj prijazno okolje za svoje ljudi.

V Solidarnosti obžalujemo odločitev Ustavnega sodišča, ki je vprašanje enakosti pred zakonom ponudilo v odločanje na referendumu, medtem ko 14. člen Ustave jasno zapisuje, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine. Stranka se referendumske kampanje udeležuje v okviru koordinacije civilne družbe in političnih strank, ki novelo zakona podpirajo. Vabimo vas, da obiščete spletno stran www.casjeza.si, kjer najdete podrobnejše informacije o argumentih ZA podporo in o aktivnostih kampanje Čas je ZA.

Vzgoja v demokratično državljanstvo in domovinsko zavest, ki temelji na vrednotah slovenske države, na enakopravnosti, vključenosti, solidarnosti in svobodi, je poslanstvo vsakega med nami, ki se šteje za demokrata in demokratko, ne zgolj za državne institucije in šole, ki jim takšno vzgojo nalagajo zakoni in Ustava. Vsak, ki bo svojega bližnjega, prijatelja ali znanca prepričal, da se udeleži referenduma 20. decembra in obkroži ZA, je v naših očeh glasnik/glasnica svobodnejše in enakopravnejše Slovenije vseh svojih ljudi.Nazaj na vse objave