Imperativ je mir! Drža je suverenost Republike Slovenije!

14. 02. 2015 ob 14:17

Nespodobni intervju predsednika Republike za rusko televizijo je znova razgalil mizernost slovenske zunanje politike. O predsedniku Pahorju ne gre izgubljati besed, v stranki Solidarnost smo večkrat doslej izrazili ogorčenje in razočaranje nad predsednikovimi nespametnimi notranjepolitičnimi potezami, tokrat želimo izraziti protest, ker je predsednik Pahor v nerodnosti ali neznanju izrekel več problematičnih izjav, ki ne krepijo pozicij Republike Slovenije, ampak jih, nasprotno, ogrožajo. Slovenija je bila ponovno deležna posmeha tujine, v tem posmehu pa prepoznavamo tudi ogrožanje varnosti naše države, ki jo bo predsednik Pahor menda “branil pred ruskim napadom”, čeprav ni izkazan nikakršen indic, da nas Ruska federacija vojaško ogroža.

Slovenija je že vrsto let notranjepolitično nestabilna, izgubila je kredibilnost v očeh tujine – ne zato, ker je drsela v ekonomsko krizo, ampak zato, ker ni izkazala suverene drže proti hegemonskim poskusom evropskih in globalnih centrov moči.

V luči tovrstnih lapsusov in nekredibilnosti, ki jo slovenski politični establishment v zunanji politiki izkazuje praktično od osamosvojitve dalje, je nemogoče krepiti ugled Slovenije in skrbeti za njene interese. Zato ni niti čudno niti nepričakovano, da tudi novi ameriški veleposlanik v Sloveniji, g. Brent Robert Hartley, že kaže zobe in se enako kot vsi prejšnji ambasadorji ZDA v Sloveniji, vtika v notranje zadeve Republike Slovenije. Veleposlanik je ob nedavnem intervjuju povedal, da ima v Sloveniji tri naloge.

Prvič, doseči želi podporo Slovenije čezatlantskemu sporazumu, tistemu sporazumu, v katerem študija European Council for Foreign Affairs ugotavlja, da prinaša od vseh držav članic EU največ škode prav Republiki Sloveniji!

Drugič, veleposlanik si bo prizadeval za narodno spravo. Priporočamo mu, da svoje napore raje vlaga v narodno spravo rasno vse bolj nemirnih ZDA, v Sloveniji imamo več kot dovolj tovrstnih “spraviteljev”, ki obiskujejo postroje paravojaških enot in se ne postavijo proti okrepljenemu zgodovinskemu revizionizmu. Nobenega dvoma ni in ga nikoli ni bilo o tem, katera je zmagovalna stran v drugi svetovni vojni in katera stran je bila sodelavka nacifašizma.

Tretjič,veleposlanik želi ustaviti krčenje slovenskega proračuna za obrambo. Ne dvomimo, da imajo ameriški proizvajalci orožja velik interes, da Sloveniji prodajajo orožje, vendarle pa ocenjujemo, da je v rokah slovenske vlade in slovenskega parlamenta, da izkazujejo primarno pozornost in odgovornost deficitom, s katerimi se soočajo slovenski sistemi izobraževanja, zdravstva in sociale. Ne gre za populizem, gre za realnost slovenskega človeka, ki ga tlačita brezposelnost, nizke plače in razgradnja javnih sistemov, ki jih plenilska politična in ekonomska elita najprej žrtvujeta na oltarju neoliberalnih reform.

Gospodu veleposlaniku sporočamo: “Prste stran od Slovenije!”
Gospodu predsedniku sporočamo: “Odstopite, napravili ste že dovolj škode!”
Gospodoma Cerarju in Erjavcu sporočamo: “Čas je za okrepljeno, suvereno, pravično in samozavestno držo Republike Slovenije v mednarodnih odnosih.”

Ponavljamo:

  • Slovenija naj ne sledi slepo bruseljskemu diktatu, ampak v dialogu išče rešitve za ukrajinsko in bližnjevzhodno krizo.
  • Slovenija mora izkazati konsistentnost in nemudoma sprožiti priznanje Palestine in Zahodne Sahare, da upraviči svoje sklicevanje na pravico do samoodločbe v času slovenskega osamosvajanja.
  • Slovenija naj ne provocira v mednarodni areni, ampak naj raje krepi svoj gospodarski položaj in socialni položaj svojih državljank in državljanov, da bo mogla suvereno sodelovati pri bolj demokratičnem razvoju Evropske unije in mednarodnega okolja.
  • Slovenija naj se osredotoči na svoje in ne na interese globalnih hegemonov. Premisli naj, kdo so njeni strateški partnerji in kdo so njeni zavezniki. To gotovo niso tisti, ki želijo gospodarsko suverenost Slovenije spodkopati z razprodajo državnega premoženja in s podpisovanjem škodljivih, nedemokratičnih trgovskih sporazumov.
  • Slovenija ima izrazito dober geostrateški položaj, a ni uspela v četrt stoletja izkoristiti tega položaja, da bi okrepila svoj razvoj in položaj v srednji Evropi. Nasprotno, neodgovornost in nekompetentnost projekta 2. tir so povzročili, da Avstrijci pospešeno gradijo železnico, ki bo vzhodno Evropo povezala s pristaniščem v Trstu in obšla pristanišče v Kopru.

Samozavest, korektnost in pravičnost so poti, ki bodo našo državo vodile do razvoja in ugleda. Nikoli servilnost, klečeplazenje in nepremišljenost.

Slovenija se mora zavzeti za mir, zahtevamati se mora za objektivno in pravično držo Evropske unije v ukrajinskem in bližnjevzhodnem konfliktu. Namesto, da vstopa v “koalicije voljnih”, namesto da slepo podpira ameriške in NATO pozicije, bi morala kot suverena država izrekati kritiko in iskati kompromise. Zgodovinske zmote vodijo v katastrofe, nekaj takšnih katastrof je naše prebivalstvo že doživelo, in posledice so bile množice mrtvih in splošno opustošenje. Naloga slovenske zunanje politike je, da išče načine, da takšne katastrofe pravočasno preprečuje in ne, da nekritično ponavlja stališča Washingtona, Londona ali Berlina.

Končno, Slovenija naj premisli svoje članstvo v NATO. Solidarnost predlaga vsenacionalno javno diskusijo, v kateri bo mesto stroki, civilni družbi in politiki, nato naj državljanke in državljani odločijo, ali želijo še naprej sodelovati v zavezništvu, ki našo državo sili k dviganju obrambnega proračuna; ki našo državo sili v sodelovanje v napadalnih vojaških akcijah in ki dolgoročno ogroža varnost Republike Slovenije.


Nazaj na vse objave