Govor predstavnika Solidarnosti na protestu proti TTIP in ISDS

18. 04. 2015 ob 17:37

Nagovor predstavnika Solidarnosti, Marjana Friglja, na današnjem svetovnem protestu proti tajnim trgovinskim sporazumom.


"Spoštovane sodržavljanke in sodržavljani!

Zbrali smo se v protest proti tajnim trgovinskim sporazumom, ogorčeni nad Vlado Republike Slovenije, ki bi morala odločno ukrepati in se postaviti v bran suverenosti naše države.

Namesto tega molče sprejema pogoje, ki jih narekujejo globalni finančni lobiji, špekulanti in multinacionalke. Slovenska zunanja politika v četrt stoletja samostojnosti ni znala nikoli ubraniti interesov lastnih državljank in državljanov. Ko je šlo za mednarodne odnose, je vedno pokleknila pred zunanjim pritiskom.
Celo takrat, ko tega ni od nje nihče pričakoval!

Spomnimo se servilne drže zunanjega ministra Rupla, ki je podpisal Vilniško izjavo, in Slovenijo umestil v koalicijo držav, ki so pod vodstvo ZDA sprožile nelegalno vojno v Iraku.

Spomnite se avtokratskega Janše, katerega vlada je ratificirala fiskalni pakt. Pričela je s postopkom za vpis tako imenovanega »zlatega fiskalnega pravila« v Ustavo. Od sindikatov in vseh ljudi pa je želela izsiliti drastičen program siromašenja, ki je celo presegal zahteve Bruslja in Berlina! Vse to so počeli navkljub vedenju, da bodo Slovenijo takšni ukrepi pahnili v najhujšo krizo.

Sloveniji ni ostalo veliko mednarodne kredibilnosti. Naša država je izstopila celo iz pobude za svet brez jedrskega orožja.
Slovenska politika je molčala in molči ob zločinih Izraela nad palestinskim ljudstvom. Sedanji predsednik je, še kot premier, v zameno za 15-minutni fototermin z Obamo obljubljal celo sprejetje zapornikov iz ameriškega koncentracijskega taborišča Guantanamo...

Državljani smo, ob tovrstnih političnih stranpoteh in škodljivih ravnanjih, praviloma molčali. Vsakič znova smo se odpravili na volišča, da podpremo novega mesijo, ki nas bo rešil hudega. Ni ga bilo. Dobili smo le politikante, ki so nadaljevali svoj uničevalni pohod.

Od slovenske Vlade ZAHTEVAMO, da se prebudi in prične spoštovati Ustavo Republike Slovenije, ki narekuje zaščito interesov državljank in državljanov. Da brani pridobitve demokratične in socialne države in se ne uklanja interesom finančnih hegemonov.

Nikogar ničesar ne prosimo! Od vlade in slovenskega parlamenta ZAHTEVAMO, da v celoti zavrneta tajne trgovinske sporazume, ki jih Evropska Komisija sklepa z ZDA, Kanado in drugimi državami, na škodo Slovenije, na škodo doseženih delavskih pravic, na škodo okolja, na škodo zdravja ljudi.

Ne pozabimo, govorimo o tisti Komisiji, ki nam je še do pred kratkim, na osnovi lažnivih podatkov, grozila z osovraženo trojko!

Dovolj je hlapčevskega odnosa, na katerega pristaja vsakokratna politična elita!

V Solidarnosti kot članici Koalicije proti tajnim trgovinskim sporazumom smo zgroženi nad zamislijo, da bi bile korporacije nad slovensko in evropsko zakonodajo.

TTIP ni demokratičen in ni pravičen.
Prinaša posebne privilegije za korporacije, omejuje varstvo potrošnikov, spodbuja kovanje profitov na račun javnih storitev. Gotovo bi imeli od sporazumov ogromno korist tuja industrija in finančniki. Zagotovo pa bi ti trgovinski sporazumi dokončno uničili slovensko gospodarstvo ter dosežene okoljske, prehranske, socialne in demokratične standarde.

Slovenski parlamentarci v Državnem zboru morajo, enako kot slovenski parlamentarci v Evropskem parlamentu, storiti VSE, da zaščitijo interese svojih državljank in državljanov.Naše zunanje ministrstvo pa naj prične opravljati edino nalogo, zaradi katere obstaja – ostro in nepopustljivo ščititi interese naše države.

Ob tolikšni grožnji mora slovenska politika, končno enkrat pokazati odgovornost in se odločno zoperstaviti sporazumom TTIP, CETA in TISA.

Mi bomo, zagotovo, vztrajali!


 Nazaj na vse objave