Čestitke Kataloniji: na volitvah znova potrdili samostojnost!

21. 12. 2017 ob 21:58

Katalonija se ni pustila ustrahovati nasilju španske vlade! Po veliki večini preštetih glasov je jasno, da so stranke, ki v Republiki Kataloniji zagovarjajo neodvisnost, na parlamentarnih volitvah osvojile absolutno večino. 

V stranki Solidarnost čestitamo prebivalkam in prebivalcem Katalonije za pogumno odločitev. Znova pozivamo slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma prizna Republiki Kataloniji pravico do samoodločbe in njeno že drugič potrjeno odločitev za samostojno in neodvisno državo.

Stranke, ki podpirajo neodvisnosti, bodo v katalonskem parlamentu imele 70 sedežev, unionisti zgolj 57. Udeležba je bila rekordna, saj je glasovalo kar 80 odstotkov volilk in volilcev. 

Španska vlada je s surovim pretepanjem volilk in volilcev, z zavračanjem dialoga s katalonskimi oblastmi, s poskusom razpustitve demokratično izvoljenih institucij ter z grožnjo, da bo prevzela nadzor tudi nad poročanjem medijev, izgubila legitimnost, da ohrani kakršno koli oblast v Kataloniji.

Prepričani smo, da ne glede na neodločno držo naše vlade velika večina državljank in državljanov Republike Slovenije podpira pravico Katalonije do samoodločbe.Nazaj na vse objave